Bulgarije: vernietiging van illegaal moslimmonument

De Bulgaarse autoriteiten hebben woensdagavond een moslimmonument in het dorp Slavianovo vernietigd. Het monument was illegaal neergezet en lokte discussies uit over het gevaar van moslimfundamentalisme.

Het monument bestond uit een maan, symbool van de islam, en een kruis, symbool van het christendom. De burgemeester van de stad vertelde op de radio dat het vijf meter hoge monument vernietigd werd.

De premier van Bulgarije, Boïko Borissov, verklaarde dat "het parket en de veiligheidsdiensten de nodige maatregelen genomen hadden tegenover het monument dat illegaal gebouwd werd."

Ali en Yuzeir Yuzeirov, twee broers die uit het dorpje afkomstig zijn, maar vandaag in België wonen, lieten het werk in juli bouwen ter herinnering van "iedereen die op deze grond omgekomen is". De broers viseerden niet alleen de Bulgaarse christenen, maar de Turkse moslims. De publieke opinie in Bulgarije, nog altijd heel gevoelig voor herinneringen aan het Ottomaanse Rijk, nam aanstoot aan de symboliek.

De broers hebben zaterdag nog een moslim-democratische partij opgericht in Bulgarije, hoewel de grondwet partijen verbiedt die op etnische of religieuze basis steunen.

(PCO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud