Burgemeester van Toulouse vreest nog aanslagen

Na de moordende aanslagen van de afgelopen dagen met in totaal zeven doden in Toulouse neemt de vrees voor nieuwe aanslagen toe. De burgemeester van de Zuid-Franse stad, Pierre Cohen, wees op de Franse televisie op de koelbloedigheid van de dader bij de aanslagen in Toulouse en het 50 kilometer verder liggende Montauban. "We zijn uitermate bezorgd", zei hij. De dader moet ze zo snel mogelijk gearresteerd worden. Dergelijke aanslagen op scholen in Frankrijk zijn nooit eerder gebeurd. "Dit is pure gruwel", zei Cohen, die van een "diepe bedroefdheid" sprak.

De brutale reeks aanslagen houdt Frankrijk in zijn greep. Voor een Joodse school in Toulouse zijn maandag drie kinderen en een leraar door een onbekende doodgeschoten. De slachtoffers zijn een 30-jarige godsdienstleraar en diens beide kinderen van drie en zes, aldus magistraat Michel Valet. Het vierde slachtoffer was tien jaar. Er viel minstens een zwaargewonde, volgens tv-zender BFM een 17-jarige die in levensgevaar verkeert.

President Nicolas Sarkozy haastte zich 's voormiddags nog naar de plaats van de aanslag. Hij noemde de aanslag een "nationale tragedie". Voor dinsdag verordende hij om 11.00 uur een minuut stilte in alle scholen van het land. Ook zijn socialistische rivaal bij de presidentsverkiezing, François Hollande, reisde naar Toulouse.

Inmiddels werd de aanslag overal ter wereld veroordeeld: van EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het Vaticaan, de Verenigde Staten via de ambassade in Parijs tot alle mogelijke Joodse organisaties.

Het geweld plaatst het thema veiligheid in de lopende verkiezingscampagne hoger op de agenda. (REMY GABALDA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud