Burgemeesters tegen behandeling BHV op einde van formatie

De Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde protesteert tegen het feit dat de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde pas bij het einde van de formatieonderhandelingen aan bod zal komen. "Dit is een uitnodiging aan de Franstaligen om hun eisen binnen te halen", aldus de burgemeesters in een mededeling. Ze vrezen dat de Vlaamse onderhandelaars op dat ogenblik het hele akkoord niet meer op de helling zullen zetten voor BHV.

De burgemeesters, die vrijdag in Kapelle-op-den-Bos een crisisvergadering hielden, herhalen voorts hun eis dat de kieskring en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in uitvoering van het arrest van het Arbitragehof onmiddellijk moet gesplitst worden zonder compensaties. Als de Franstaligen blijven weigeren de splitsing te aanvaarden, dreigt het Belgische staatsverband op de klippen te lopen, stellen ze.

De Conferentie van Burgemeesters aanvaardt tot slot niet dat Vlaams minister van binnenlandse aangelegenheden Marino Keulen de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode zou benoemen nadat "die bewust de taalwetgeving gesaboteerd hebben". "Mocht men toch tot benoeming overgaan dat kunnen de Vlaamse burgemeesters niet meer garanderen dat de rechtsstaat overeind blijft", aldus de Conferentie. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud