Burundese president Nkurunziza benoemt nieuwe regering

De Burundese president Pierre Nkurunziza, die in juni herkozen werd, heeft zondagnacht een nieuwe regering benoemd, zo heeft de woordvoerder van het presidentschap, Léonidas Hatungimana, maandag bekendgemaakt.

Tien ministers van de vorige regering mogen aanblijven, onder wie de minister van Buitenlandse Betrekkingen en Internationale Samenwerking. Van de 21 ministers die de nieuwe regering telt, komen er veertien uit de partij van de president (CNDD-FDD), de partij die uit de Hutu-opstand voortkwam en sinds 2005 aan de macht is.

Generaal Germain Niyoyankana, een Tutsi, wordt op Defensie vervangen door generaal Potien Gaciyubwenge, ook een Tutsi, en draait daarmee op voor een malaise binnen het leger.

Ook negen vrouwen maken deel uit van de nieuwe regering, die overeenkomstig de grondwet voor 60 procent uit Hutu's (de meerderheid) en voor 40 procent uit Tutsi's bestaat.

Burundi kampt met een politieke crisis sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 24 mei, die door de regeringspartij gewonnen werden, maar door de oppositie aangevochten worden omdat er gefraudeerd zou zijn.

(PLS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud