Butler van paus in huisarrest

De butler van de paus, die gevangen genomen als centrum van een schandaal rond het lekken van documenten uit het Vaticaan, is vrijgelaten mits huisarrest, zo heeft de Vaticaanse woordvoerder Frederico Lombardi zaterdag bekendgemaakt.

Paolo Gabriele zal sinds 23 mei gevangen in verband met Vatileaks. Die zaak werd onderzocht door een door de paus aangeduide commissie van kardinalen.

Hij is verdacht van diefstal van vertrouwelijke documenten, waarvan sommige naar Italiaanse media zijn gelekt.

De vrijlating van de 46-jarige Gabriele was er na een beslissing van de Vaticaanse rechter Piero Bonnet. Gabriele kan nu terug naar zijn familie in zijn flat in de dwergstaat Vaticaanstad.

De onderzoekscommissie van kardinalen heeft zijn vraagstelling en onderzoek afgerond, en het aan de paus kenbaar gemaakt, zei Lombardi. Het onderzoek van de beschuldigingen zal binnen enkele dagen een belangrijke fase binnentreden.

Een rechtbank zal dan moeten uitmaken of de butler wegens diefstal zal moeten terechtstaan.

De gelekte documenten bevatten referenties naar een veronderstelde samenzwering om paus Benedictus XVI om te brengen en financiële activiteiten rondom de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken.

Gabriele riskeert 1 tot 6 jaar cel. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud