Californië wil doodstraf niet afschaffen

De inwoners van Californië hebben gisteren per referendum de afschaffing van de doodstraf verworpen, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt na telling van bijna drie vierde van de stembiljetten.

Volgens het Californische ministerie van Binnenlandse Zaken haalde het "neen" het met 54 procent van de stemmen.

De tekst stelde voor de doodstraf door levenslange opsluiting te vervangen, zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.

In 1972 was de doodstraf al eens afgeschaft, nadat het Hooggerechtshof van de Staat de sanctie ongrondwettelijk had bevonden. Daardoor konden Charles Manson en zijn "gruwelfamilie" in leven blijven. Maar twee jaar later werd ze heringevoerd.

Sinds de herinvoering zijn in de westelijke "Sunshine State" dertien mensen geëxecuteerd. Op 1 april 2012 zaten in de Californische "death row" 724 mensen, wat de meest bevolkte "wachtkamer voor de dood" van de VS was. De andere "Sunshine State", Florida, stond op twee met 407 terdoodveroordeelden.

De laatste executie in Californië dateert van januari 2006 en zorgde voor opschudding. Het betrof de 76-jarige Clarence Ray Allen, blind, gedeeltelijk doof, een hartlijder en een rolstoelgebruiker.

Zeventien van de vijftig Amerikaanse staten hebben de doodstraf afgeschaft. De laatsten waren New Jersey, New Mexico, New York en Connecticut.

Nog volgens het ministerie heeft in Californië 54 procent "neen" gezegd tegen een voorstel om speciale etikettering te voorzien voor genetisch gewijzigde producten. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud