Cambodjanen naar de stembus, partij van Hun Sen favoriet

De stembureaus openen zondag in Cambodja de deuren voor parlementsverkiezingen. Die moeten de dominantie van de regerende partij van Hun Sen, al 23 jaar premier, bevestigen.

Zowat 8,1 miljoen kiezers werden opgeroepen om tot 15 uur lokale tijd hun stem uit te brengen, in de aanwezigheid van duizenden waarnemers, van wie 130 van de Europese Unie. Er staan 123 parlementszitjes op het spel voor de kandidaten van 11 deelnemende partijen.

De campagne verliep veel minder gewelddadig dan de vorige stembusgang, maar de inzet werd ditmaal overschaduwd door een crisis met buurland Thailand over een betwist gebied bij de oude hindoe-tempel van Preah Vihear, in het noorden van Cambodja, waar duizenden Thaise en Cambodjaanse soldaten gemobiliseerd zijn. Maandag zouden Phnom Penh en Bangkok over de zaak onderhandelen.

De Partij van het Cambodjaanse Volk (PCV) van Hun Sen, die 73 leden in het uittredende parlement telde, hoopt naar eigen zeggen op minstens 8 extra zetels. Zo kan de partij haar greep op de macht versterken. De PCV is aan de macht in Cambodja sinds de val van het ultracommunistische regime van de Rode Khmer (1975-1979), dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een genocide die aan bijna twee miljoen mensen het leven kostte. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud