Advertentie

Cameron verontschuldigt zich voor verwaarloosde bejaarden

De Britse eerste minister David Cameron heeft woensdag de verontschuldigingen van de regering aangeboden aan de families van de patiënten die door verwaarlozing zijn omgekomen in het ziekenhuis van Stafford. Dat doet hij na de publicatie van een nieuw rapport. In het ziekenhuis, in centraal-Engeland, zouden tussen 2005 en 2008 tussen de 400 en 1.200 patiënten overleden zijn. In het rapport worden 290 aanbevelingen gedaan voor een "fundamentele verandering" van de cultuur in de gezondheidszorg.

De auteur van het nieuwe rapport, de advocaat Robert Francis, meent dat het een van de zwaarste schandalen is die de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) getroffen heeft sinds de oprichting in 1948. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen waren de verdiensten van de NHS nog een van de thema's.

Nog volgens Francis brengt zijn rapport aan het licht "hoe honderden personen nodeloos geleden hebben". Zij zijn in de steek gelaten door een systeem dat waarschuwingssignalen negeerde en die de belangen van het bedrijf en kostenbesparing voor de veiligheid van patiënten plaatste, aldus nog Francis.

In het Britse parlement zei Cameron dat de bewijzen uit het rapport "niet toelaten zeker te zijn dat de fouten die in Stafford begaan zijn, enkel in dat ene ziekenhuis gebeurd zijn". De eerste minister beloofde een inspecteur-generaal van de ziekenhuizen aan te stellen. (PAUL ELLIS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud