Catherine Ashton vervangt Mandelson als eurocommissaris

Peter Mandelson heeft ontslag genomen uit de Europese Commissie van voorzitter José Manuel Barroso om minister van Handel te worden in de Britse regering. Dat heeft de Commissie vrijdag bevestigd. Mandelson wordt in Brussel vervangen door barones Catherine Ashton of Upholland.

De Britse premier Gordon Brown pakte vrijdag uit met een herschikking van zijn regering. De meest verrassende zet is de terugkeer van Peter Mandelson als minister van Handel. Hij was een nauwe bondgenoot van de vroegere premier Tony Blair tijdens de jaren negentig. Ze lagen aan de basis van de opgang van New Labour en Mandelson werkte onder Blair als minister van Handel en minister voor Noord-Ierland, maar moest tot tweemaal toe ontslag nemen.

In 2004 maakte Mandelson een politieke comeback als eurocommissaris bevoegd voor Handel in de Commissie van Barroso. Hij ijverde er vier jaar lang onverdroten voor een verdere liberalisering van de wereldhandel, wat hem regelmatig in botsing bracht met Frankrijk en andere lidstaten.

Mandelson wordt in Brussel vervangen door barones Catherine Ashton of Upholland. De 52-jarige politica, opgeleid als econome, fungeert momenteel als topgezante van de Britse regering in The House of Lords. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud