Caucus Iowa: Romney wint heel nipt met acht stemmen verschil

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa gewonnen. Het werd een regelrechte nek-aan-nekrace met Rick Santorum: Romney kreeg 30.015 stemmen achter zijn naam, tegenover 30.007 voor zijn ultraconservatieve uitdager. Dat is een verschil van nauwelijks acht stemmen.

Romney, de 64-jarige vroegere gouverneur van Massachusetts, en Santorum, de 53-jarige gewezen senator van Pennsylvania, haalden elk 25 procent van de stemmen. Ron Paul eindigde derde met 21 procent van de stemmen. Daarna kwamen Newt Gingrich (13 procent), Rick Perry (10 procent) en Michele Bachmann (5 procent).

De caucus in Iowa was het begin in een lang proces voor de selectie van een Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis. Romney wordt als een van de meest gematigde kandidaten bij de Republikeinen beschouwd, en vandaar krijgt hij ook de meeste kansen toegedicht om Barack Obama bij de verkiezingen van 6 november te verslaan.

Santorum behaalde in Iowa een onverwachte tweede plaats. Als fervent katholiek en verdediger van de familiewaarden staat hij weliswaar sterk in deze landbouwstaat, maar hij heeft veel minder financiële middelen voor zijn campagne dan Romney. De zoektocht naar een uitdager voor Obama ligt in elk geval nog open. Iowa is een eerste belangrijke test voor de populariteit van de Republikeinse kandidaten, maar heeft een eerder symbolische betekenis voor wie uiteindelijk aan het langste eind trekt. Op hun partijdag eind augustus beslissen de Republikeinen definitief wie het tegen Obama opneemt.

De volgende caucus staat volgende week dinsdag in New Hampshire op het programma. Romney en Santorum weten zich met het resultaat in Iowa alvast verzekerd van een nieuwe dynamiek in hun campagne. Rick Perry kondigde aan in zijn thuisbasis Texas zijn kandidatuur te "herevalueren", wat erop zou kunnen wijzen dat hij in de komende dagen de handdoek gooit. (JEWEL SAMAD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud