Centraal-Afrikaanse president vraagt hulp aan Frankrijk en VS om rebellen te stoppen

François Bozizé, de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, heeft tijdens een toespraak de hulp gevraagd van Frankrijk en de Verenigde Staten om de rebellencoalitie Seleka te stoppen. Seleka nam op 10 december de wapens op en is ondertussen in de stad Bangui gearriveerd.

"We vragen aan Frankrijk en de VS, twee grootmachten, om te helpen de rebellen terug te drijven naar hun oorspronkelijke basis", verklaarde Bozizé. "Enkel zo zal het mogelijk zijn om de dialoog aan te gaan en de huidige crisis op te lossen."

"We kunnen niet toelaten dat de rebellen burgers doden, huizen vernielen, goederen plunderen en ons met het mes op de keel vragen om gesprekken op te starten", voegde hij nog toe.

De Franse president François Hollande benadrukte nog dat de Franse militairen in de Republiek niet als opdracht hebben om het regime te beschermen tegen de rebellen. Volgens de president bestaat hun taak erin om de belangen van Frankrijk en de Franse burgers in de Republiek te beschermen.

Momenteel bevinden zich ongeveer 250 Franse militairen op het vliegveld van Bangui. Woensdag is een deel van die militairen naar de Franse ambassade in de stad getrokken, nadat er gewelddadige manifestaties plaatsvonden van voorstanders van het regime tegen de lokale diplomaten. (GEORGES GOBET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud