Chileense mijn: mijnwerkers spreken voor het eerst met familie

De 33 mijnwerkers die vastzitten in een mijn in het noorden van Chili, hebben zondag voor het eerst gesproken met hun familie. De reddingswerkers slaagden erin om een speciale telefoondraad 700 meter diep naar beneden te brengen tot waar de kompels vastzitten. Elke mijnwerker kreeg één minuut de tijd om met hun geliefden te praten.

Psychologen stonden de familieleden boven bij en raadden hen aan om zo optimistisch mogelijk te zijn tijdens hun gesprek met de mijnwerkers. Volgens ooggetuigen speelden er zich emotionele taferelen af. Een mijnwerker maakte van de gelegenheid gebruik om vanuit zijn benarde positie zijn vrouw ten huwelijk te vragen voor de kerk. Beiden waren 25 jaar geleden al burgerlijk getrouwd.

De hulpdiensten beginnen normaal maandagochtend (plaatselijke tijd) met het boren van een 700 meter diepe put om de opgesloten mijnwerkers te ontzetten. De ingenieurs gebruiken een gigantische boor van Australische makelij, de Strata 950. Door die nieuwe schacht, die een diameter van 66 centimeter zal hebben, zouden de 33 geblokkeerde mijnwerkers bevrijd kunnen worden.

De mijnwerkers zitten al sinds 5 augustus vast in de mijn in het noorden van Chili. Via een nauwe schacht hebben ze toegang tot water, voedsel en medicijnen. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud