Chirac en Trierweiler vragen VN mandaat uit te voeren in Kivustreek

Een twintigtal internationale prominenten, waaronder de voormalige Franse president Jacques Chirac, Valérie Trierweiler, vriendin van de huidige Franse president Hollande, en de oud-bokser Muhammed Ali, roepen in een open brief in de Franse krant Le Monde de Verenigde Naties op hun mandaat in Congo uit te voeren.

Daarnaast hebben onder meer de voormalige president van Senegal, Abdou Diouf, de Liberiaanse vredesactiviste Leymah Gbowee, die in 2011 de Nobelprijs voor de vrede won en de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege de open brief ondertekend.

Ze schrijven dat zich in Kivu "een drama afspeelt dat de internationale gemeenschap kan stopzetten. Het volstaat om 17.000 soldaten het bevel te geven hun werk te doen en hun mandaat uit te voeren. Die soldaten kijken nu toe. Ze wachten een resolutie af van de Veiligheidsraad die hen zou toelaten te handelen."

De ondertekenaars menen dat de terreur de afgelopen dagen een nieuw niveau heeft bereikt.

Zelfs nadat de rebellen van M23, die gesteund worden door Rwanda en Oeganda, zich op 1 december uit Goma teruggetrokken hebben, blijft het onrustig in de streek rond Goma. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud