CIA-kandidaat John Brennan verdedigt aanvallen met onbemande vliegtuigjes

John Brennan, de kandidaat van het Witte Huis om de CIA te leiden, heeft donderdag het gebruik van zogenaamde drones of onbemande vliegtuigjes verdedigd. Hij zei dat ze de laatste toevlucht zijn om de veiligheid van de Verenigde Staten te garanderen.

Brennan, adviseur terrorismebestrijding van president Barack Obama en de architect van de drones-strategie, werd op de rooster gelegd door de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, die toeziet op de CIA en andere nationale veiligheidsagentschappen. Brennan moet goedkeuring krijgen van de hele Senaat voor de functie.

Actievoerders verstoorden het begin van de hoorzitting. Ze noemden Brennan een moordenaar. Maar Brennan diende hen van antwoord in zijn getuigenis. "Ik denk dat ze niet goed begrijpen wat we als regering doen, welke voorzorgen we nemen en welke pijn we doorstaan om ervoor te zeggen dat er geen collaterale gewonden of doden zijn."

Zowel de CIA als het Pentagon gebruiken gewapende drones in andere landen, maar in tegenstelling tot het leger moet de CIA daarvoor geen toestemming hebben van de lokale regering. Bij aanvallen in Pakistan en Jemen doodden drones herhaaldelijk onschuldige omstanders, tot grote woede van de lokale bevolking en regering. Critici, onder wie hoge legerofficieren en mensenrechtenactivisten, zeggen dat de drones de vijandigheid tegen de VS aanwakkeren.

Brennan ontkende de beschuldiging dat hij liever terreurverdachten doodt dan hen op te pakken en te ondervragen. "We ondernemen alleen een dergelijke actie als laatste toevlucht om mensenlevens te redden."

De commissie wil Brennan dinsdag verder ondervragen achter gesloten deuren. (VKB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud