CIA vernietigde video's van verhoren terreurverdachten

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft video's gewist van verhoren van vermoedelijke terroristen van al-Qaida, zo hebben CNN en de krant New York Times (NYT) vrijdag op gezag van een memo van CIA-hoofd Michael Hayden bericht. Op de tapes was ook te zien hoe harde ondervragingsmethodes werden toegepast.

Het gaat om minstens twee video's die in 2002 zijn gemaakt. Ze tonen het verhoor van Aboe Zoebaidah, een vertrouweling van al-Qaidaleider Osama bin Laden, en van een ander kopstuk van het terreurnetwerk.

Volgens de Washington Post zou op Zoebaidah de techniek van simulatie van verdrinking zijn toegepast. Het is echter onduidelijk of dit al op niet op de gewiste tapes is te zien.

De video's zijn in 2005 vernietigd om de identiteit van de geheime agenten achter te houden en omdat de tapes "geen informatieve waarde meer hadden", aldus de officiële uitleg van Hayden.

De burgerrechtenorganisatie ACLU beschuldigde de CIA ervan de video's te hebben weggewerkt opdat de ondervragers zouden kunnen ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud