Clinton neemt verantwoordelijkheid op zich voor gebrekkige veiligheid in Benghazi

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft de schuld voor nalatigheden in de veiligheid op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi op zich genomen. "Ik neem de verantwoordelijkheid", bevestigde de 65-jarige Clinton vandaag op een hoorzitting in de buitenlandcommissie van de Senaat. Het consulaat was het doelwit van een dodelijke terreuraanval.

Clinton legt binnenkort haar functie neer. Lessen trekken uit de gebeurtenissen en de veiligheid van de diplomatieke posten van de Verenigde Staten verbeteren hebben tot dan de hoogste prioriteit voor haar.

Bij de aanval op 11 september 2012 werden de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere diplomaten gedood. In een onderzoeksrapport werd het ministerie van Buitenlandse Zaken verweten dat het onvoldoende ervaren veiligheidspersoneel ter beschikking had gesteld.

De gewezen First Lady beloofde alle aanbevelingen van het rapport uit te voeren. Wanneer ambassadepersoneel om veiligheidsmaatregelen vraagt, zal daar voortaan sneller over beslist worden.

Clinton ontkende dat ze de aanval in Benghazi aanvankelijk als een spontane reactie op een antimoslimvideo wou minimaliseren. De dag na de aanval sprak ze al van een terreurdaad, zei ze.

In de namiddag (plaatselijke tijd) zal Clinton ook de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden te woord staan.

Hillary Clinton, die mogelijk presidentskandidaat zal zijn in 2016, stapt binnenkort vrijwillig uit de regering. De Amerikaanse president Barack Obama heeft senator John Kerry als haar opvolger benoemd. (MANDEL NGAN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud