Colombiaanse paramilitairen voeren gevangenen aan krokodillen

Colombiaanse paramilitairen hebben gevangenen levend aan de krokodillen gevoerd. Een voormalig lid van de illegale, gewapende beweging AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) heeft voor een rechtbank in Barranquilla bevestigd dat zijn eenheid een in 2000 verdwenen man levend aan de krokodillen gevoerd heeft om geen sporen na te laten.

De gruweldaad zou gepleegd zijn in het noordwesten van Colombia. In 2008 gaf een ander ex-lid van de AUC ook al toe dat de beweging meer dan drie gevangenen door slangen had laten doden. Daarmee wilde men vermijden voor hun dood verantwoordelijk geacht te worden.

AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) werd aan het eind van de jaren 90 opgericht om tegen de extreemlinkse guerilla te vechten. De 32.000 strijders van de militie, die tussen 2003 en 2006 gedemobiliseerd werden, worden ervan beschuldigd tienduizenden onschuldigen om het leven te hebben gebracht. Ze infiltreerden ook in de politieke klasse. Er lopen nog onderzoeken naar ruim 120 verkozenen die betrokken zouden zijn in het schandaal van de "parapolitiek". Tientallen verkozenen werden al veroordeeld. (NAJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud