Commissie dreigt met visumplicht voor VS-diplomaten

De Europese Commissie dreigt ermee de visumplicht voor Amerikaanse diplomaten opnieuw in te voeren, indien Washington tegen eind dit jaar de visumplicht voor onderdanen uit Oost-Europese landen niet wil opheffen. Dat heeft de eurocommissaris voor Justitie en Binnenlandse Zaken, Jacques Barrot, woensdag meegedeeld.

De onderdanen van twaalf, voornamelijk Oost-Europese, lidstaten hebben nog steeds een visum nodig wanneer zij naar de Verenigde Staten reizen. Ondanks eerdere toezeggingen heeft de Amerikaanse regering nog geen enkele van die lidstaten vrijgesteld van de visumplicht.

"Daarom zal de Commissie, wanneer op 1 januari 2009 geen vooruitgang is geboekt, tegenmaatregelen voorstellen, bijvoorbeeld de tijdelijke herinvoering van de visumplicht voor VS-onderdanen die houder zijn van een diplomatiek, officieel of dienstpaspoort", luidt het. De EU-lidstaten moeten wel instemmen met het voorstel.

De Commissie ijvert al jaren vergeefs voor de opheffing van de visumplicht voor onderdanen uit Griekenland, Polen, Slovakije, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Malta, Cyprus en de drie Baltische staten. De VS onderhandelen intussen rechtstreeks met zeven van die landen. In ruil voor de opheffing van de visumplicht stelt Washington tegenover die landen eisen die volgens de Commissie kunnen indruisen tegen Europese afspraken, onder meer over gegevensuitwisseling. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud