Condoleezza Rice naar Turkije

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice wil volgende week naar Ankara reizen om de Turkse regering van een militaire operatie tegen de Koerdische rebellen te weerhouden. Ze zal komende vrijdag (2 november) met premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül in Ankara overleggen. Daarna zal ze in Istanboel aan een internationale conferentie over Irak deelnemen.

De Amerikaanse regering roept Ankara sinds weken op tot terughoudendheid in haar plannen tegen de rebellen, die vanuit Noord-Irak Turkije binnendringen en daar soldaten aanvallen en doden. Washington benadrukt echter ook dat het bestuur in Irak tegen de Koerdische rebellen moet optreden. "De Irakezen moeten zich ernstig met het probleem bezighouden", zei Rice woensdag voor een commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Na Turkije reist Rice verder naar Jeruzalem en Ramallah op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, om daar de in de VS geplande Midden-Oostenconferentie voor te bereiden. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud