Advertentie

Congo: De Gucht wil VN ook inzetten tegen regeringsleger

De MONUC, de VN-vredesmacht in Congo, moet ook kunnen optreden tegen het Congolese leger als dit zich misdraagt tegen de burgerbevolking. Dat is althans de mening die minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) zondag formuleerde in het VRT-programma De Zevende Dag. De minister vertrekt deze week naar de VN-veiligheidsraad in New York om te praten over de uitbreiding van het mandaat van de MONUC in het door geweld geteisterde Oost-Congo.

De VN-veiligheidsraad besliste al om 3.000 extra soldaten in te zetten in Congo. Nu al zijn er in Congo 17.000 blauwhelmen en agenten. Ons land zal geen soldaten leveren, maar wil wel luchttransport leveren en helpen met het verzamelen en verwerken van inlichtingen.

Deze week gaat De Gucht naar New York om binnen de veiligheidsraad te praten over een uitbreiding van het mandaat van de MONUC. Volgens De Gucht zijn daarbij drie dingen belangrijk. De MONUC moet zelfstandig kunnen optreden tegen alle rebellengroeperingen, niet alleen tegen de troepen van Laurent Nkunda. Ook tegen het regeringsleger, als dat zich misdraagt, moet de MONUC kunnen optreden, meent de Belgische buitenlandminister. En de MONUC moet ook de illegale exploitatie van mineralen aan banden kunnen leggen. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud