Congo: Kouchner en Miliband willen hulp veiligstellen

De Franse en Britse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner en David Miliband, hebben zaterdag in het oosten van Congo aangedrongen op het veiligstellen van de hulp voor de regio, waar meer dan een miljoen mensen op de vlucht zijn.

De twee ministers bezochten kort een vluchtelingenkamp ten noorden van Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu. "De humanitaire noden zijn zeer dringend. De humanitaire hulp moet verzekerd worden, dat is een absolute prioriteit voor die mensen", aldus Miliband.

De Congolese regering beschuldigt de Rwandese president Paul Kagame ervan de rebellen onder leiding van Laurent Nkunda te ondersteunen. Diens troepen bevonden zich ook zaterdag nog in de onmiddellijke omgeving van Goma. Nkunda had enkele dagen geleden een eenzijdige wapenstilstand uitgeroepen, om een bevoorrading van ongeveer 250.000 vluchtelingen alleen al in Goma en omstreken mogelijk te maken.

De Verenigde Naties en hulporganisaties vrezen voor een humanitaire ramp, omdat veel vluchtelingen nauwelijks door helpers kunnen bereikt worden. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud