Congo - Leider M23 had naar eigen zeggen ontmoeting met Kabila in Kampala

De leider van de Congolese rebellenbeweging M23 heeft zaterdag in Kampala naar eigen zeggen een ontmoeting gehad met de Congolese president Joseph Kabila. Volgens Jean-Marie Runiga zijn er met Kabila rechtstreekse onderhandelingen gepland, waarvan de modaliteiten nog moeten worden uitgewerkt.

Hij zal die modaliteiten zondag met de Congolese president bespreken. Een bevestiging van de ontmoeting - een gebeurtenis zonder precedent sinds Kabila in 2001 aan de macht kwam - door de Congolese president of zijn entourage kon niet onmiddellijk worden verkregen, aldus het Franse persagentschap AFP.

In het Oegandese Kampala waren zaterdag de Afrikaanse staats- en regeringsleiders bijeen om te praten over uitwegen voor de crisis in het oosten van Congo. De Afrikaanse leiders vroegen onder andere dat de rebellen van M23 de vijandelijkheden zouden staken en zich uit Goma zouden terugtrekken, alvorens er onderhandelingen kunnen komen.

De rebellenleider verklaarde evenwel niet officieel te zijn geïnformeerd over het ultimatum voor M23 om Goma te verlaten. De terugtrekking uit Goma als een voorwaarde zien voor onderhandelingen komt op hetzelfde neer als geen oplossing willen vinden voor het probleem in Congo, liet hij optekenen. (Junior D. Kannah)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud