Advertentie

Conservatieven winnen Europese verkiezingen in Oostenrijk

De conservatieve ÖVP ligt in Oostenrijk met 29,7 procent van de stemmen aan kop bij de Europese verkiezingen. De sociaaldemocratische SPÖ moet een terugslag incasseren en behaalt 23,8 procent. Euroscepticus Hans-Peter Martin doet het verrassend goed met zijn lijst en wordt derde met 17,9 procent. Het extreem-rechtse FPÖ behaalt 13,1 procent, terwijl de BZÖ op 4,7 procent eindigt. Dat concludeert AFP op basis van officieuze definitieve resultaten.

De eurosceptici van Martin, FPÖ en BZÖ zijn samen goed voor meer dan 35 procent van de stemmen, een forse vooruitgang in vergelijking met de laatste stembusgang.

De SPÖ van kanselier Werner Faymann, die in een coalitie met de christendemocratische ÖVP regeert in Oostenrijk, gaat er daarentegen met 9 procent op achteruit. De sociaaldemocraten boeken daarmee het slechtste resultaat bij algemene verkiezingen sinds de uitbouw van de Oostenrijkse republiek in 1945.

De ÖVP kan zijn verlies beperken tot 3 procent. De Oostenrijkse groenen gaan eveneens achteruit en eindigen op 9,5 procent. De Grünen verliezen daarmee een kwart van hun electoraat. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud