Cycloon 'Tomas' raast over Fidji Eilanden

Een van de zwaarste cyclonen in 30 jaar heeft op de Fidji Eilanden in de Stille Oceaan zware verwoestingen aangericht. Meer dan 10.000 mensen verbleven ook dinsdag nog in noodverblijven, aldus lokale media. Cycloon 'Tomas' raast ondertussen verder. Het oog van de orkaan lag ongeveer 240 kilometer voor de hoofdstad Suva, maar zal de regio volgens berekeningen van de meteorologen niet rechtstreeks treffen. Dat berichtte Radio New Zealand.

'Tomas' was met windsnelheden van 175 kilometer per uur over het op een na grootste eiland Vanua Levu geraasd en had golven tot zeven meter opgezweept. Volgens de autoriteiten is een vrouw door de golven mee de zee ingesleurd en verdronken.

Vele dorpen werden overstroomd, bomen ontworteld en hoogspanningsmasten beschadigd. De telefoonverbinding naar het eiland was onderbroken, berichtte de directeur van de rampbestrijdingsdienst, Pajiliai Dobui. De omvang van de verwoestende doortocht van de cycloon zal pas in de loop van de week ingeschat kunnen worden.

Volgens de toeristische dienst zijn vakantiegangers op de eilanden niet in gevaar geweest. De hotels en vakantieverblijven waren vooraf gewaarschuwd en hadden voor de storm voedingswaren, drinkwater en geneesmiddelen ingeslagen. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud