Advertentie
Advertentie

Dan toch geen medailles voor "piloten" van onbemande vliegtuigjes

Het Pentagon heeft maandag meegedeeld dat het Amerikaanse Defensieministerie afziet van het uitvaardigen van een nieuwe medaille, die de "buitengewone verrichtingen" van de "piloten" van drones, onbemande en vanop afstand bestuurde vliegtuigjes, moest bekronen. Tegen die zogenaamde Distinguished Warfare Medal hadden met name Amerikaanse oorlogsveteranen geageerd, die vinden dat het niet kan om medailles toe te kennen aan mensen die hun leven niet in de waagschaal leggen. Het hele drone-programma van de VS ligt overigens onder vuur, onder andere wegens te veel burgerdoden als "collateral damage".

Dat het Pentagon het idee laat varen, werd maandag meegedeeld in een communiqué van minister van Defensie Chuck Hagel. Hij wil echter dat sowieso een "erkenning" volgt voor de "piloten" van drones en de specialisten van de cyberoorlog.

De Distinguished Warfare Medal (DWM) zou de eerste nieuwe medaille zijn geworden voor prestaties in de oorlog sedert de Tweede Wereldoorlog. In volgorde van belang zou zij op plaats vier komen, na de Medal of Honor, de Distinguished Service Crosses en de Silver Star, maar nog voor de Bronze Star.

In de wandelgangen van het VS-ministerie van Defensie kreeg de DWM al de spottende bijnaam "Nintendo Medal". (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud