Deadline verstreken en nog geen slotakkoord op Bali (update)

Op de VN-klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali is vrijdag de deadline verstreken om 18 uur plaatselijke tijd (11 uur Belgische tijd), maar er is nog geen slotakkoord. De onderhandelingen zitten muurvast, omdat de Europese Unie en de Verenigde Staten niet tot een overeenstemming komen wat de beperking van de uitstoot van broeikasgassen betreft.

Om 18 uur plaatselijke tijd is de deadline verstreken en de Indonesische minister van Leefmilieu, Rachmat Witoelar, zei dat de "onderhandelingen nog tot vrijdagavond voort zullen gaan".

"Alle partijen willen flexibel zijn om tot een vergelijk te komen. We zijn er zeker van dat we tot een overeenstemming zullen komen, maar we hebben ook ambitieuze doelen", zei de Duitse minister van Leefmilieu Sigmar Gabriel. "De toon op de klimaatconferentie is positief geworden. De Amerikanen zijn nu meer flexibel."

Een paar uur eerder had Yvo de Boer, de directeur van het VN-klimaatbureau, gezegd dat "ministers met ervaring op dat gebied hun terugvlucht niet eerder dan zaterdagavond geboekt hebben".

Een van de belangrijkste struikelblokken voor de slotverklaring is het al of niet opnemen van een percentage waarmee de uitstoot van broeikasgassen in industrielanden zou moeten afnemen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud