Deelstaatverkiezing in Noordrijn-Westfalen begonnen

In het West-Duitse Noordrijn-Westfalen zijn zondag om 8.00 uur de kiesbureaus voor de vervroegde deelstaatverkiezing geopend. Rond de 13,2 miljoen kiesgerechtigden zijn voor de tweede keer binnen evenveel jaar opgeroepen hun stem uit te brengen.

De nieuwe verkiezingen drongen zich op nadat de huidige rood-groene minderheidsregering er in maart niet in slaagde de begroting 2012 door de landdag (parlement van de deelstaat) te krijgen. Om de minstens 181 zetels in de nieuwe landdag strijden 1.085 kandidaten. Er treden 17 partijen met kieslijsten aan.

De sociaaldemocraten met de populaire minister-president Hannelore Kraft (SPD) liggen volgens de peilingen op kop. Maar het is nog niet duidelijk of dat voldoende zal zijn voor een absolute meerderheid met de Groenen. De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel stuurden bondsminister van Milieu Norbert Röttgen als topkandidaat de verkiezingsstrijd in, maar hem worden nauwelijks kansen toegedicht om de macht in Düsseldorf te heroveren. In 2010 werd minister-president Jürgen Rüttgers (CDU) niet herkozen.

Naast SPD, CDU en de Groenen maken ook de liberale FDP en de Piratenpartij goede kansen om in het parlement te zetelen. Twee jaar geleden was de CDU met ongveeer 6.000 stemmen voorsprong de sterkste partij geworden, maar voor een heruitgave CDU/FDP-coalitie was dat niet genoeg.

De eerste exitpolls worden dadelijk na de sluiting van de stemlokalen om 18.00 uur verwacht. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud