Advertentie

Democratie in Groot-Brittannië "in terminale staat "

Zijn de Britten steeds enthousiast om in andere continenten de democratie te introduceren, dan is het in eigen land maar povertjes met die democratie gesteld. Het zo geroemde staatsbestel verkeert in Groot-Brittannië "in terminale staat", zo stelt het rapport van Democratic Audit, dat de krant The Guardian heeft kunnen inkijken. Grootste problemen zijn de toenemende macht van de grote bedrijven, politici die niet meer opkomen voor de belangen van hun kiezers en apathie onder de gedesillusioneerde stemgerechtigden.

Het rapport, opgesteld onder leiding van directeur Stuart Wilks-Heeg van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie, baseert zich op officiële statistieken en publieke enquêtes.

Met name de toename "zonder voorgaande" van de zogenaamde corporate power baart grote zorgen: zij "dreigt sommige van de meest fundamentele principes van het democratische beslissingsproces te ondermijnen". Ook het instorten van het volksvertrouwen in democratische instellingen en de toenemende kloof in de participatiegraad van de onderscheiden sociale klassen aan het democratieproces voorspellen weinig goeds. "Hoe weinig mensen moeten uiteindelijk nog in de stemlokalen komen opdagen voordat we ons kunnen afvragen of nog sprake is van een representatieve democratie? ", stelt Wilks-Heeg in een gesprek met de krant.

Ook het lidmaatschap van politieke partijen is het voorbije decennium drastisch gedaald.

Het uithollen van het democratische proces staat in schril contrast tot de huidige uitdagingen voor de politiek: de kwakkelende economie, de toekomst van zachte sectoren als gezondheid en onderwijs, het milieu...

Het rapport is het vierde van Democratic Audit sinds 1996 over de toestand van de Britse democratie.

(MAE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud