Der Spiegel: Merkel boos op wispelturige Sarkozy

Er zou een haar in de boter zitten bij Merkozy. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is volgens de internetsite van het Duitse blad Der Spiegel boos op Nicolas Sarkozy omdat de Franse president ondanks eerder aandringen de medewerking van Merkel in de verkiezingscampagne heeft uitgesloten.

Volgens Der Spiegel zou Sarkozy begin dit jaar Merkel hebben verzocht om aan zijn zijde op te duiken tijdens de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen. Merkel stemde in, maar toen eind februari bleek dat de nauwe alliantie met de bondskanselier de resultaten van Sarkozy in de opiniepeilingen niet opkrikte, maakte de Franse president een bocht van 180 graden.

Toen Merkel de afzegging vernam, liet de bondskanselier zich tegenover haar medewerkers laatdunkend uit over de wispelturigheid van Sarkozy, zo weet Der Spiegel. Een paar dagen later zou de machtigste vrouw van Europa de Franse president in de marge van een Europese top ook duidelijk hebben gemaakt dat ze er niet meer aan denkt nog naar Frankrijk af te reizen.

Volgens Der Spiegel is Merkel achteraf gezien ook niet geheel ontevreden met de manier waarop de zaken gelopen zijn. Ze wil volgens het blad immers niet geassocieerd worden met het populistische discours dat Sarkozy een week na de Europese top op een verkiezingsmeeting had opgedist. Sarkozy dreigde ermee de Franse deelname aan de Schengenakkoorden op te zeggen.

Afgelopen woensdag bezegelde Sarkozy de electorale breuk met zijn partner in Berlijn met een radio-interview. Hij bevestigde dat Merkel niet zal deelnemen aan een meeting, want "een verkiezingscampagne, dat is een zaak van de Fransen". (FRANCOIS LENOIR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud