Dertig maand cel voor klokkenluider die CIA-folteringen onthulde

Voormalig CIA-agent John Kiriakou is dinsdag door een rechtbank in Alexandria, Virginia, tot 2,5 jaar cel veroordeeld nadat hij schuldig had gepleit voor het onthullen aan de media van de identiteit van een geheim agent van de CIA. De 48-jarige Kiriakou bracht als klokkenluider martelpraktijken door de Amerikaanse overheid van veronderstelde terroristen aan het licht.

Kiriakou, die van 1990 tot 2004 voor de CIA werkte, had aan journalisten de naam bezorgd van een CIA-agent die betrokken was bij de "gespierde verhoren" in geheime CIA-gevangenissen van gedetineerden die verdacht werden van lidmaatschap van al-Qaida. Hij was de man die in een interview met ABC aan het licht bracht dat "topterrorist" Abu Zubeidah meermaals de waterboarding-foltermethode had ondergaan.

Oorspronkelijk werd Kiriakou beschuldigd onder de Spionagewet van 1917, waardoor hij een gevangenisstraf van een halve eeuw riskeerde. De oud-CIA-man pleitte aanvankelijk ook onschuldig. Nadat de aanklacht danig werd afgezwakt (de aanklager liet vier beschuldigingen vallen), besloot Kiriakou's advocaat dat het voor zijn cliënt beter zou zijn, schuldig te pleiten aan overtreding van de IIPA-wet (Bescherming van de Identiteit van medewerkers van de Inlichtingendiensten) om aldus tot een relatief kleine celstraf veroordeeld te worden.

CIA-baas David Petraeus bestempelde de veroordeling als een "belangrijke zege voor de CIA, de inlichtingendiensten en het land".

Onder het presidentschap van Barack Obama, die bij zijn aantreden verklaarde te ijveren voor de bescherming van klokkenluiders, zijn al zes mensen aangeklaagd op basis van de als relict van de eerste Wereldoorlog geldende Espionage Act. Dat is een recordaantal.

(JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud