Dertig miljoen dollar voor ziekten als gevolg van Nine Eleven

Bijna zeven jaar na de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York stellen de Amerikaanse autoriteiten 30 miljoen dollar, zo'n 19 miljoen euro, ter beschikking voor de behandeling van de schadelijke gevolgen op de gezondheid die de aanslagen hadden. Met het geld moeten vooral omwonenden geholpen worden, die na de instorting van de Twin Towers ziek werden door het stof en de giftige dampen.

Volgens schattingen zijn dat tot een half miljoen mensen. Het geld wordt over drie jaar ter beschikking gesteld en gaat naar drie ziekenhuizen in New York die een speciaal programma voor de gezondheidsgevolgen ontwikkeld hebben. Ook individuele patiënten die niet voldoende verzekerd zijn, kunnen een toelage krijgen.

De schadelijke gevolgen van Nine Eleven betreffen vooral ziekten aan de luchtwegen en de longen. Omdat het verband met de aanslagen van 11 september 2001 vaak zeer moeilijk te bewijzen is, bleven patiënten tot nog toe dikwijls in de kou. De hulpverleners, die weken- en soms maandenlang blootgesteld werden aan het giftige stof, werden wel al geholpen, maar het budget daarvoor volstaat volgens critici niet. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud