Dertig miljoen Polen kiezen nieuw parlement

In Polen zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de belangrijkste parlementsverkiezingen sinds de val van het communisme in 1989. De vervroegde parlementsverkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden.

Na de chaos, waarvoor de nationaalconservatieve tweelingbroers Kaczynski gezorgd hebben, leek het nochtans een koud kunstje voor de oppositie om het laken naar zich toe te trekken. Maar de vrees bestaat dat niet eens de helft van de kiesgerechtigden, ruim dertig miljoen Polen, komt opdagen, en dat zou opnieuw in het voordeel kunnen spelen van de Kaczynski's.

Nochtans kan de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) van premier Jaroslav Kaczynski, wiens tweelingbroer Lech president is, maar weinig resultaten voorleggen. Er waren de schandalen en het uiteenvallen van de regeringscoalitie met de twee extremistische partijen, Zelfverdediging (Samoobrona) en de Liga van Poolse Families (LPR). En de economie in Polen mag dan floreren, de Kaczynski's hebben daar weinig of niets toe bijgedragen, zeggen economisten. Veel Polen vinden ook dat hun land onder de Kaczynski's internationaal geïsoleerd is geraakt.

Het is echter maar de vraag of het neoliberale Burgerplatform (PO) onder leiding van Donald Tusk van dat weinig benijdenswaardige palmares kan profiteren. Tusk kwam weliswaar duidelijk als winnaar uit een rechtstreeks televisiedebat met Jaroslav Kaczynski, maar volgens waarnemers hebben Tusk en zijn neoliberalen over het algemeen in de kiescampagne een eerder kleurloze indruk gelaten. Het Burgerplatform krijgt, net als de PiS, in de opiniepeilingen wel 30 tot 40 procent van de stemmen.

Links, dat in 2005 van de macht verdreven werd na corruptieschandalen, heeft zich met meer centristische formaties verenigd in de partij Links en de Democraten (LiD) en zou met ongeveer 15 procent van de stemmen derde worden. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud