Dertig vermoedelijke terroristen aangeklaagd in Spanje

Drie jaar na hun arrestatie worden 30 vermoedelijke islamisten in Spanje beschuldigd van een reeks geplande terreuraanslagen in Madrid. Volgens de openbare aanklager wilden ze een met 500 kilogram geladen vrachtwagen voor het nationaal gerechtshof tot ontploffing brengen. Een dergelijke aanslag zou een bloedbad hebben aangericht, in het gebouw werken bijna 1.000 rechters, openbare aanklagers, advocaten en rechterlijke ambtenaren.

Bovendien zouden de aangeklaagden aanslagen gepland hebben op het hooggerechtshof, de centrale van de conservatieve Volkspartij (PP) en een Madrileens spoorwegstation. De openbare aanklager eist voor de overwegend uit Marokko en Algerije afkomstige aangeklaagden celstraffen tussen tweeënhalf en 46 jaar.

De Spaanse politie doekte het terreurnetwerk op in oktober 2004, zeven maanden na de bloedige aanslagen op vier Madrileense pendeltreinen. De groep noemde zich "Martelaars voor Marokko" en zou slechts onrechtstreeks met de aanslagen van 11 maart 2004 te maken hebben gehad. Bij die aanslagen werden 191 mensen gedood en meer dan 1.800 gewond. De vermoedelijke bommenleggers van 11 maart en hun achtergrondfiguren stonden reeds terecht. De vonnissen zullen op 31 oktober worden bekendgemaakt. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud