Discovery na geslaagde missie geland in Florida

Het ruimteveer Discovery is zaterdag na een geslaagde assemblagemissie veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Dat was rechtstreeks op NASA TV te zien. De wielen van de op 16 maart gelanceerde eerste shuttle van het jaar, de 125ste uit het programma, stonden stil om 20.14 uur Belgische tijd.

De shuttle bracht de laatste set zonnepanelen naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Die werd tijdens een succesvolle ruimtewandeling geïnstalleerd, zodat het complex nu over een maximale stroomvoorziening beschikt. Ander assemblage- en onderhoudswerk verliep niet 100 procent vlekkeloos, want het aanbrengen van "een bagagerek" lukte niet.

Sandra Magnus kwam met de Discovery naar huis, ruim een maand langer dan verwacht door het herhaalde lanceeruitstel voor de Discovery. Die bracht de Japanner Koichi Wakata naar boven, die samen met de zaterdag gearriveerde Gennadi Padalka en Michael Barrat Frank De Winne zullen begroeten bij diens aankomst eind mei.

De Discovery bracht ook een nieuw systeem voor het omtoveren van urine in drinkwater, alsmede een experiment voor eiwitkristallen waarvoor België verantwoordelijk is.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud