Dissidente militairen beschuldigen president Jemen ervan zich vast te klampen aan macht

De Jemenitische president Ali Abdallah Saleh probeert zich vast te klampen aan de macht door het akkoord dat zijn vertrek eind februari regelt, te saboteren. Dat stelden dissidente militairen.

"De tekenen van een complot (tegen het akkoord van 23 november) zijn zichtbaar geworden", luidt het in een communiqué van de eerste pantserdivisie die geleid wordt door generaal Mohsen al-Ahmar, die de tegenstanders van Saleh bijeenbracht.

Als bewijs daarvan noemt hij bijvoorbeeld "de weigering" van de troepen die Saleh trouw bleven, de bevelen op te volgen van de militaire commissie die belast is met het weghalen van wapens uit de hoofdstad Sanaa.

"De spanning is voelbaar in de hoofdstad", verklaarden inwoners die het hadden over obussen die afgevuurd werden door troepen van Saleh, nabij het huis van sjeik Hemyar al-Ahmar, een ander oppositielid. Ze maakten eveneens melding van scherpschutters op de daken en schoten in het noorden van Sanaa.

De militaire commissie kon zondag bijgevolg de ontmanteling van de opgetrokken barricades in de hoofdstad door aanhangers en tegenstanders van de president niet voortzetten.

Saleh riep tijdens het weekend zijn aanhangers bijeen om te zeggen dat hij "een ineenstorting van de staatsinstellingen niet zal toelaten", na het veelvuldige protest om vertrouwelingen van Saleh die sleutelposten bekleden, te doen vertrekken.

Volgens het akkoord van 23 november moet Saleh, die al elf maanden onder vuur ligt, een groot deel van zijn macht overdragen aan de vicepresident, Abd Rabbo Mansoer Hadi. Er werd ook een overgangsregering samengesteld voor de periode voor het vertrek van Saleh na vervroegde presidentsverkiezingen op 21 februari. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud