Donorconferentie Haïti moet toegang tot zorg waarborgen

Morgen/Woensdag is er op de hoofdzetel van de Verenigde Naties (VN) in New York een internationale donorconferentie voor Haïti. Tweeënhalve maand na de verwoestende aardbeving duurt de medische noodsituatie er voort, zegt Artsen Zonder Grenzen (AZG). De organisatie vraagt dat de toegang tot medische zorg voor de bevolking gewaarborgd blijft.

"Onderdak, hygiëne, toegang tot drinkwater en gezondheidszorg blijven de dringendste noden", zegt Karline Kleijer, noodhulpcoördinator van AZG. Ongeveer 1,3 miljoen mensen werden dakloos. "Zij moeten nu zien te overleven in bouwvallige hutjes gemaakt van plastic zeil, tentjes of overblijfselen van verwoeste huizen", aldus Kleijer.

Een extra factor is het begin van het regenseizoen. "We hebben al gezien hoe grote delen van de kampen instortten door de regenbuien. Hierdoor moeten veel mensen opnieuw op zoek naar een veilig onderkomen."

AZG maakt zich vooral zorgen over de medische zorg. Sinds de aardbeving wordt die gratis verstrekt, maar er is sprake om vanaf medio april opnieuw een systeem van betalende zorgen te introduceren. "Als je nu de toegang tot gezondheidszorg laat afhangen van de financiële middelen van patiënten, negeer je de situatie zoals onze teams die vandaag in de straten en de kampen van Port-au-Prince zien", meent Karline Kleijer.

AZG pleit voor rechtstreekse financiële ondersteuning aan de gezondheidszorg in Haïti. "De slachtoffers van de aardbeving hebben nog altijd nood aan postoperatieve zorgen, revalidatie, kinesitherapie en psychologische steun, luidt het. Daarbij komen nog de nood aan verloskunde, kindergeneeskunde en traumaverzorging.

De VN hopen dat de donorconferentie 3,9 miljard dollar oplevert. (VRW)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud