Dood Poolse president: piloten negeerden instructies luchtverkeersleiding

De piloten van het vliegtuig dat zaterdag crashte in Rusland en waarin de Poolse president Lech Kaczynski zat, negeerden de instructies van de Russische luchtverkeersleiders. Dat heeft een commandant van de Russische luchtmacht gezegd.

Op ongeveer anderhalve kilometer merkte de luchtverkeersleiding dat de bemanning van het Poolse vliegtuig de snelheid verhoogde. "De piloten lieten het vliegtuig te snel en te veel dalen", aldus de Russische commandant.

De luchtverkeersleiding heeft herhaaldelijk de piloten aangeraden om minder snel te dalen. "Toen de bemanning dat bleef weigeren, kregen ze het advies om naar een andere luchthaven uit te wijken. Toch onderbraken de piloten hun daling niet. En dat liep tragisch af."

Er stond in Smolensk een dichte mist en door het gebrek aan zicht raakte het toestel enkele bomen.

De tweelingbroer van de overleden president, Jaroslaw Kaczynski, is zaterdagavond in een speciaal vliegtuig vertrokken naar de plaats van de ramp. Dat zegt een woordvoerder van de partij van Kaczynski, de rechtsconservatieve Orde- en Rechtvaardigheidspartij (PiS).

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de dood van de Poolse president al bestempeld als "vreselijk voor Polen, de VS en de wereld". Hij heeft zijn oprechte deelneming betuigd tegenover de families en de Poolse regering.

(BEM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud