DR Congo: Washington schort militaire hulp aan Rwanda op, Kigali protesteert

De Verenigde Staten, recente bondgenoten van Rwanda, hebben hun militaire steun aan het vroegere Belgische protectoraat opgeschort omwille van de steun van Kigali aan de rebellen in het oosten van buurland Congo (DRC).

"Aan de hand van onze informatie dat Rwanda gewapende groepen steunt in de DRC, heeft Buitenlandse Zaken beslist geen militaire financiering aan Rwanda te verstrekken voor het lopende begrotingsjaar", aldus een communiqué. Een woordvoerder van de Amerikaanse diplomatie, Darby Holladay, preciseerde dat het fonds 200.000 dollar (zo'n 164.000 euro) voor 2012 bestemd had voor een Rwandese militaire school.

De rebellenbeweging M23 strijdt tegen het Congolese leger in Noord-Kivu, waar ze hun bases hebben in het grensgebied tussen Rwanda en Oeganda. Ze hebben verschillende plaatsen in de provincie veroverd. Volgens een VN-deskundigenrapport van eind juni heeft M23 rechtstreeks hulp gekregen van hoge Rwandese verantwoordelijken onder de vorm van wapens, munitie en rekruten. De VN beschuldigt onder meer de minister van Defensie, generaal James Kabarebe, en de stafchef van de strijdkrachten, generaal Charles Kayonga.

Rwanda en president Paul Kagame hebben altijd alle steun aan de muiters ontkend. Minister van Binnenlandse Zaken Louise Mushikiwabo betreurt de beslissing van "onze Amerikaanse vrienden", die op een verkeerd been zijn gezet door "slechte en valse informatie". "Zoals we al vanaf het begin hebben gezegd, is Rwanda noch de oorzaak, noch betrokken bij de instabiliteit in het oosten van de Democratische Republiek Congo", verzekerde ze. Ze kondigde een ontmoeting aan met de VN-deskudigen volgende week, waarbij Kigali "lijn per lijn" het beschuldigend VN-rapport zal weerleggen. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud