Advertentie

DRC: 33 doden bij gevechten in Noord-Kivu

Drieëndertig mensen zijn in het oosten van Congo op drie dagen tijd omgekomen bij gevechten tussen regeringstroepen en Rwandese hutu-rebellen, die steun kregen van Congolese milities. Dat heeft VN-radiozender Okapi gemeld.

Gewapende mannen vielen woensdagavond stellingen aan van het leger nabij Nyabiondo, op zowat 110 kilometer van Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu. De Congolese troepen, die met de steun van Blauwhelmen een offensief voeren tegen de hutu-rebellen van het FDLR, namen vrijdagmorgen tijdens een tegenaanval hun posities weer in.

"Aan de kant van de vijand waren er 27 doden. Volgens onze informatie gaat het om mensen van de FDLR en hun bondgenoten", zei de bevelhebber van de operaties in Noord-Kivu, kolonel Bobo Kakudji. De VN-missie in de Democratische Republiek Congo (MONUC) kon die balans niet bevestigen.

Een militaire woordvoerder van de MONUC verklaarde dat de aanval van woensdag werd geleid door een zowat duizendkoppige Congolese militie. Die is ontevreden omdat ze niet binnen het nationale leger werd geïntegreerd volgens een vredesakkoord dat in januari werd afgesloten. (LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud