Drie jaar lang vergoeding van 45% laatste loon voor ex-commissaris Dalli

Ex-Europees commissaris John Dalli, die vorige week opstapte omdat hij genoemd wordt in een fraudeonderzoek, krijgt de komende drie jaar een vergoeding die 45% bedraagt van zijn laatste salaris. Dat deelde de Commissie mee. Dalli zelf houdt intussen zijn onschuld staande.

Dinsdag nam Dalli verrassend ontslag. Een rapport van het Europese antifraudebureau OLAF zou namelijk aantonen dat de Maltees weet had van het feit dat een zakenman uit Malta de naam van zijn machtige landgenoot gebruikte om op stapel staande wetgeving over tabaksproducten te beïnvloeden.

In een brief aan het Europees Parlement schreeuwt Dalli zijn onschuld uit. "Categoriek" ontkent hij enige kennis gehad te hebben van de gelaakte gesprekken tussen zijn landgenoot en de producenten van snus, een soort pruimtabak.

Dalli is niet te spreken over de manier waarop de Commissie en OLAF de zaak afhandelden. "Ik kreeg geen 24 uur om met mijn advocaten te overleggen en mijn familie te informeren, maar slechts 30 minuten", schrijft hij. "Mijn vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd omdat mr. (Giovanni) Kessler (de topman van OLAF) een persconferentie gaf waar hij herhaaldelijk en stellig zijn gissingen poneerde, zonder te zeggen waarop die gebaseerd zijn." Het OLAF-rapport zelf heeft Dalli naar eigen zeggen nog steeds niet kunnen inkijken.

Intussen preciseert een Commissievoorzitter dat Dalli (64) in afwachting van zijn pensioen of een andere baan een vergoeding krijgt die 45% van zijn basisloon bedraagt. "Dat zijn de regels. Zolang hij niet veroordeeld is, heeft hij recht op die vergoeding", luidt het. (JOHN MACDOUGALL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud