Advertentie
Advertentie

Duitsland en Turkije verwikkeld in diplomatiek robbertje vechten

Het zit er bovenarms op tussen politiek Turkije en Duitsland. Aanleiding is het harde optreden van de Turkse ordetroepen tegen betogers in Istanboel en andere grote steden in Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had begin deze week kritiek geuit op de ordetroepen in Istanboel. Zij waren er volgens haar veel te hard ingegaan tegen de betogers die al enkele weken om het ontslag van de regering van premier Erdogan roepen. "Wat er op dit ogenblik in Turkije gebeurt, heeft weinig te maken met ons idee van vrije meningsuiting of het recht om te betogen", zo had Merkel gezegd.

Dat was de Turkse minister voor Europese Zaken, Egemen Bagis, in het verkeerde keelgat geschoten. Hij waarschuwde Merkel er donderdag voor de toetredingsonderhandelingen van Turkije niet te misbruiken voor electoraal gewin in eigen land. In Duitsland worden in september parlementsverkiezingen gehouden.

Op zijn beurt stond diplomatiek Duitsland op de achterste poten en vrijdag werd de Turkse ambassadeur Hüseyin Avni Karslioglu in Berlijn op het matje geroepen op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Enkele uren later gebeurde hetzelfde met de Duitse ambassadeur Eberhard Pohl in Ankara: hij mocht het komen uitleggen op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mogelijk heeft de nervositeit bij de Turken te maken met de beslissing van de EU donderdag om de toetredingsonderhandelingen op te schorten. Normaal gezien zouden die gesprekken op 26 juni hervat worden, maar verschillende EU-lidstaten willen ze uitstellen. Officieel zijn er nog technische kwesties die eerst opgelost moeten worden, maar de meeste waarnemers zijn het er over eens dat de massale betogingen en het optreden van de politie in verschillende Turkse steden de werkelijke reden vormen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud