Duizenden Japanners maken menselijke ketting rond parlement uit protest tegen kernenergie

Ongeveer 10.000 Japanners hebben in Tokio geprotesteerd tegen kernenergie. De betogers maakten een menselijke ketting rond het Japanse parlement, dat op die manier een uur lang omsingeld werd.

De betogers trokken eerst in een optocht langzaam op in de richting van het parlement. Ze droegen spandoeken met slogans als "Bescherm onze kinderen" of "Stop kernenergie". Bij het vallen van de avond moesten de agenten die rond het parlement hadden postgevat snel plaats ruimen voor de betogers, die zoals gepland een cirkel rond het gebouw vormden. De manifestanten waren voorzien van trommels, kaarsen en elektrische lampjes.

Het protest tegen kernenergie in Japan is toegenomen nadat eerste minister Yoshihiko Noda in juni besliste om twee kernreactoren, op een totaal van vijftig, weer op te starten.

In Japan komen sinds enkele maanden al elke week duizenden betogers de straat op om te pleiten voor een kernuitstap. Sinds de kernramp in Fukushima in maart 2011 ligt het gebruik tegen kernenergie erg gevoelig in het land. (KAZUHIRO NOGI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud