Duizenden Wit-Russen betogen voor Europese toenadering

Duizenden studenten en aanhangers van de oppositie hebben in de Wit-Russische hoofdstad Minsk betoogd voor een toetreding tot de Europese Unie. De manifestatie, gericht tegen het regime van de autoritaire president Aleksander Loekasjenko, verloopt in een grimmige sfeer.

De manifestanten betoogden voor Europese waarden en een toenadering tot de Europese Unie. Ze scandeerden slogans tegen de hechtenis van politiek gevangenen en de aanwezigheid van Russische militaire basissen in het land.

Politieke manifestaties worden vaak verboden in Wit-Rusland. De politie is massaal in het straatbeeld aanwezig en zwaarbewapende militaire eenheden houden zich paraat. In de aanloop naar de manifestatie werden ook enkele activisten opgepakt.

De Wit-Russische politie had bevolen dat de manifestatie moest plaatsvinden in een buitenwijk van Minsk, maar onder impuls van oppositieleider Aleksander Milinkevitch legden de manifestanten het bevel naast zich neer en trokken ze naar het stadscentrum. De politie greep echter nog niet hardhandig in.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud