Eede herdenkt terugkeer Wilhelmina uit Londen

Koningin Wilhelmina keerde zaterdag precies 65 jaar geleden terug in Nederland na bijna vijf jaar ballingschap in Londen. Het dorpje Eede in Zeeuws-Vlaanderen heeft dat zaterdag feestelijk herdacht, want daar kwam de vorstin aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de grens over.

De koningin kwam destijds via Brussel, Antwerpen en Maldegem in Eede aan. Daar stapte zij uit haar auto en wandelde de grens over die speciaal voor deze gelegenheid was gemarkeerd met meel. Eede vierde zaterdag de terugkeer van de vorstin met onder meer een schouwspel getiteld "Over de meelstreep", waarin de aankomst van de koningin werd nagespeeld. Een inwoner van Eede die destijds getuige was van de gebeurtenis, speelde in het schouwspel mee.

Ook werd op het Wilhelminaplein een paneel onthuld met daarin de foto van de grensoverschrijding. Verder lieten kinderen ballonnen op en reikte de Stichting Steun aan Bevrijders van Walcheren 1944 herinneringsmedailles uit. Volgens de organisatie woonden ongeveer driehonderd belangstellenden de festiviteiten bij. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud