Een enzym is de schuld van "Baby blues"

De aanstaande moeder kijkt negen maanden enthousiast uit naar het grote moment, maar als het langverwachte kindje er dan is, volgt maar al te vaak het zwarte gat, de "baby blues". Nu weten we echter waardoor dat komt, zo schrijft de Sunday Telegraph, wat de weg kan effenen voor een remedie.

Het gevoel van anti-climax kort na de bevalling, treft bijna drie kwart van de jonge moeders die dan klagen over stemmingswisselingen, droefheid, angstgevoelens en minder eetlust. Doorgaans duurt dat niet zo lang, maar bij een op de tien groeit dat uit tot een heuse postnatale depressie.

Dat werd al in verband gebracht met het feit dat na de bevalling het oestrogeenpeil van de moeder in de eerste drie, vier dagen na de geboorte liefst duizendvoudig daalt. Maar Duitse onderzoekers legden nu een tweede, tot dusver onbekend, element bloot dat ook een rol speelt: tegelijkertijd neemt in de hersenen het enzym monoamine oxidase A sterk toe, wat een negatief effect heeft op serotonine- en dopamine en die zorgen nu juist voor een "goed gevoel". Als daar een gebrek aan ontstaat, kan dat leiden tot depressie.

De vorsers in Leipzig stelden vast dat dit enzym vijf dagen na de bevalling met maar liefst 43 procent is toegenomen. Onderzoeksleider dr. Julia Sacher zegt "dat deze conclusie het potentieel bevat om ernstige postnatale baby blues te kunnen voorkomen", dit vooral omdat er medicijnen bestaan die monoamine oxidase kunnen bekampen. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud