Advertentie

Een op drie vrouwen slachtoffer van geweld

Eén op de drie vrouwen heeft te maken met seksueel of fysiek geweld. Dat blijkt uit een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voorgesteld.

Ongeveer 35 pct van de vrouwen wereldwijd is het slachtoffer van slagen of verkrachtingen. De dader is vaak de partner van het slachtoffer, zo blijkt uit het rapport van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en de South African Medical Research Council.

De slachtoffers ondervinden ook op langere termijn gevolgen: ze lopen een hoger risico op depressie, alcoholisme en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

"Deze vaststellingen zijn een duidelijk signaal dat geweld tegen vrouwen een wereldwijd gezondheidsprobleem vormt van epidemische proporties", zo zei WHO-directeur-generaal Margaret Chan donderdag bij de voorstelling van het rapport in Genève.

De VN-organisatie wil haar gezondheidswerkers beter opleiden om geweld tegen vrouwen sneller te detecteren, slachtoffers te helpen en om te gaan met psychologische trauma's. De WHO gaat daartoe nieuwe richtlijnen introduceren, te beginnen in Zuid-Oost-Azië nog deze maand. Met 37,7 pct zijn Zuid- en Zuid-Oost-Azië de regio's met de hoogste percentages van dergelijk geweld. Vrouwen in de Arabische wereld en Afrika hebben het nauwelijks beter, met 37 pct. In Latijs-Amerika bedraagt het percentage 30, terwijl in Oost-Europa en Centraal-Azië een kwart van de vrouwen te maken krijgt met geweld.

In Noord-Amerika, West-Europa, Japan en Oceanië wordt het percentage geschat op 23.

Opvallend ook: 38 pct van de vrouwelijke moordslachtoffers worden gedood door hun echtgenoot of vriend.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud