Eerste bacterie met kunstmatig erfgoed aangemaakt

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een levende bacteriële cel aan te maken waarvan het genoom synthetisch is, zo staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

Het gaat om de aanmaak van de eerste levende synthetische cel in die zin dat zij helemaal is afgeleid van een kunstmatig chromosoom", aldus Craig Venter, voortrekker van het genoomonderzoek en medeopsteller van de in eerste in 2000 voorgestelde sequentie van het menselijk genoom.

De wetenschappers bouwden het gen van een bacterie na met behulp van erfelijk materiaal en zetten dit kunstmatig genoom dan om in een andere soort bacterie. Het gevolg was dat de van kunstmatig erfgoed gekaapte cellen enkel nog stoffen produceerden die daarop waren vastgespijkerd. Het orginele erfgoed van de cel werd er uit gebonjourd.

Daarmee ontstond een cel die door een vreemd genoom werd gecontroleerd. De vorsers gewagen van een "synthetische cel" hoewel ze het erfgoed enkel kunstmatig hebben geschapen.

Een en ander is een verdere stap op weg naar de aanmaak van bacterieën die bijvoorbeeld biobrandstoffen kunnen produceren of het broeikasgas CO2 kunnen absorberen. Ook kunnen ze op een dag behulpzaalm zijn bij de productie van vaccins.

Alleszins is het team er nog niet in geslaagd een compleet nieuwe levensvorm te scheppen.

(LVK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud