Advertentie

Eerste Europeanen waren kannibalen

Fossiele resten van de vroegste Europeanen, gevonden in de archeologische site van Atapuerca in Spanje, tonen aan dat de prehistorische mensen kannibalen waren.

Volgens José Maria Bermudez de Castro, co-directeur van de Atapuerca-site, is duidelijk dat de eerste Europeanen aan kannibalisme deden. Niet als ritueel, maar wel voor voeding werden rivalen opgegeten. Vooral kinderen en adolescenten waren hiervan het slachtoffer.

Resten aangetroffen in de site bleken verspreid, gebroken en gemengd onder resten van dieren, waarop werd gejaagd en die werden opgegeten. Net als de resten van dieren bleken de fossiele resten sporen te dragen van stenen werktuigen, waarmee werd gesneden.

De fossiele resten die op de site zijn gevonden zijn waarschijnlijk afkomstig van de eerste Europeanen, de Homo antecessor. Die leefde nog voor de Neanderthaler en Homo Sapiens, 800.000 jaar geleden.

In de streek waar de fossiele resten zijn aangetroffen, was toen voedsel in overvloed. Het kannibalisme gebeurde dus niet uit voedselnood. Ook werden resten van slachtoffers gevonden in verschillende lagen in de site. Dat duidt erop dat het niet om iets eenmalig ging, maar om een fenomeen verspreid in de tijd. De meeste resten zijn van kinderen en adolescenten. Een echte reden daarvoor vinden de archeologen niet. Mogelijk werd de basis van de bevolkingspiramide van een groep gedood.

(WDM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud