Advertentie

Eerste klacht bij EHRM rond verdwenen politicus tijdens Spaanse burgeroorlog

De familie van een politicus die verdween tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) heeft bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg een klacht ingediend tegen de Spaanse staat. Het gaat om het eerste initiatief in die zin over slachtoffers van het francoregime.

Nadat ze alle juridische middelen in Spanje had uitgeput, besliste de familie van Luis Dorado Luque naar het Europese hof te stappen. Dorado was een socialistisch parlementslid in Andalusia tijdens de Tweede Republiek. Hij werd in 1936 vermoord door het leger van Franco.

"Het is de eerste klacht in haar soort voor het Europees Hof, maar er zullen zeker andere volgen", verklaarde Emilio Silva, de voorzitter van een vereniging die ijvert voor het herstel van het historisch geheugen. "Duizenden families hebben procedures lopen. Indien hun klachten worden verworpen, zullen ze naar Straatsburg trekken".

Doel van de klacht van de familie Dorado is "een schending van het Europees Verdrag voor de Mensenrechten te doen erkennen", zei Silva. Volgens de kleinzoon van Dorado heeft de familie, sinds het begin van haar gerechtelijke stappen, van de Spaanse autoriteiten geen onderzoek kunnen bekomen naar de dood of de vermoedelijke plaats waar het lichaam werd begraven.

(LOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud