Eerste tv-beelden per satelliet 50 jaar geleden verstuurd

Exact vijftig jaar geleden, op 12 juli 1962, verstuurde de Amerikaanse satelliet Telstar de eerste rechtstreekse televisiebeelden. De beelden, onder meer van het Vrijheidsbeeld en van de Eiffeltoren, werden verzonden van de VS naar Frankrijk.

Telstar-1, de eerste telecommunicatiesatelliet, was op 10 juli gelanceerd van op de basis van Cape Canaveral in Florida. De satelliet van 77 kilogram en met een diameter van 88 centimeter draaide in tweeënhalf uur rondde aarde, maar kon slechts gedurende het twintigtal minuten dat hij boven de Atlantische Oceaan vloog ook beelden trans-Atlantisch doorsturen.

De signalen van de satelliet werden opgepikt in Andover, in het noordoosten van de Verenigde Staten, en in Pleumeur-Bodou, in het westen van Frankrijk.

Elf dagen nadat de eerst tv-beelden waren verstuurd, werden rechtstreekse uitzendingen uitgezonden door de Amerikaanse zenders CBS, NBC en ABC, door Radio-Canada en door Eurovision in Europa.

Het Telstar-project was opgezet door de VS in reactie op de Russische Spoetnik, de eerste kunstmaan die in een baan om de aarde was gebracht. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud